Feminist – javisst!

Jag har ett antal personer att tacka för mitt politiska uppvaknande.

Lisa Andersson Tengner – som guidade mig bland en massa bra och intressant litteratur om feminism och genus.

Maria Sveland – som skriver så bra och pratar så engagerande om feminism och rättvisa.

Gudrun Schyman – som så vältaligt och pedagogiskt förklarar vad feminism är och hur vi ska få en feministisk politik.

Liv Strömqvist – som med sina sanslöst roliga och träffande serier får en att se det absurda i den maktstruktur som finns idag.

Katarina Wennstam – som skrev Flickan och skulden m.m. Som synliggjort ruttna könsstereotypa fördomar inom rättsväsendet.

Lady Dahmer – som på ett personligt och rättframt sätt skriver om vad som är feminism för henne.

… och Reinfeldt och Alliansen – och de politiker som har gjort Sverige till ett land där strukturer viftas bort och skuld läggs på den enskilde individen, där främlingsfientlighet och själviskhet sätter agendan, där det fjäskas för medelklass och överklass (de som redan har en massa) på bekostnad av de som har väldigt lite eller inget alls.

Jag upplever att det fattas något i Sverige idag, i den politiska debatten, i media och bland människor överlag. Jag hör alldeles för mycket som går rakt emot det jag själv tycker är viktigt:

Rättvisa – Medmänsklighet – Öppenhet

Så här beskriver Linnéa Bruno, Feministiskt Initiativ, feminism:

Det finns en rörelse, i Sverige och globalt, där alla kön är välkomna och där vi kämpar emot våld, exploatering och diskriminering – för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Feminismen är en frihetsrörelse.

För mig är detta oerhört vackert. Och väldigt enkelt. För att förverkliga detta krävs det bara lite mod, som Gudrun Schyman säger.

I söndags hade jag förmånen att få vara med på Homeparty med Gudrun Schyman2Lång i Göteborg.

Gudrun Schyman Homeparty Feministiskt Initiativ

Gudrun höll en fantastisk och pedagogisk folkbildningssession inför ett hundratal personer där hon synliggjorde maktstrukturer och mönster. Hon vill att Feministiskt Initiativ skall skapa en kunskapshöjning i politiken och en feministisk politik i Sverige.

Gudrun Schyman Homeparty Feministiskt Initiativ

Att samhället är ojämställt är inte en åsikt – det är en kunskap baserad på fakta. Man kan börja med att upplysa och informera sig själv genom att läsa Statistiska Centralbyråns lathund om jämställdhet ”På tal om kvinnor och män”.

Gudrun Schyman Homeparty Feministiskt Initiativ

Gudrun är så himla bra, hon är underhållande, rolig och pedagogisk.
Hon vill att vi ska forma samhällsutvecklingen, vi ska rösta på det vi tror på, inte det som bara ger oss några extra hundralappar i månaden. Hon tror på demokratins inneboende kraft.

Jag känner att jag inte längre kan nöja mig med att rösta vart fjärde år, jag vill bli mer insatt, mer engagerad och försöka påverka mer för nu har det gått alldeles för långt. Jag vill vara med och vara delaktig i det feministiska förändringsarbetet som pågår för att se till att samhället blir mer rättvist, jämställt och humant. Jag vill vara med och jobba för en värld utan antifeminism, rasism och homofobi.

Vill du också vara med?
Börja här kanske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

5 489Spamkommentarer blockerade hittillsSpam Free Wordpress

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>